Tulojen ja menojen tarkkailua

Att granska inkomster och utgifter

När din ekonomi börjar svikta är det första du bör göra att dra i nödbromsen och bromsa onödiga utgifter. Därefter är det viktigt att återfå kontrollen. I den här guiden ska vi fokusera på hur du kan skapa en tydlig överblick över din ekonomiska situation, för att ta de första stegen mot att balansera inkomster och utgifter. Det första steget efter de akuta inbromsningarna är att kartlägga vad som faktiskt kommer in och vad som går ut i hushållets ekonomi. Att göra en tydlig sammanställning, till exempel i ett verktyg som Excel, kan vara ett enkelt men effektivt sätt att få ordning på ekonomin.

Artikelns innehåll: 

  • Hur man granskar inkomster och utgifter 
  • Hur man kan balansera sin ekonomi

Granska dina inkomster

Inkomster är alla pengar som kommer in på ditt konto, med fokus på regelbundna inflöden som lön, bidrag eller andra säkra inkomstkällor. Det kan också vara intäkter från extrajobb, kapitalavkastning, försäljning eller stöd från exempelvis Försäkringskassan. Det viktiga här är att du får en realistisk bild av dina faktiska inkomster, både de fasta och de mer tillfälliga, och inte förlitar dig på osäkra faktorer som drömmar om en framtida lotterivinst.

Granska dina utgifter

Nästa steg är att kartlägga dina utgifter, det vill säga pengarna som lämnar ditt konto. Många upplever att det är kontantköpen som är svårast att hålla koll på, men i dagens samhälle används ofta kort eller Swish, vilket gör det enkelt att följa dina utgifter via bankens kontoutdrag. Genom att gå igenom ditt kontoutdrag får du en tydlig överblick över dina utgifter, från matinköp till abonnemang och andra fasta kostnader.

Summera inkomster och utgifter

Ju längre tidsperiod du granskar, desto tydligare blir din ekonomiska bild. Om möjligt, gå igenom ett helt år för att fånga både dina regelbundna och säsongsbundna inkomster och utgifter. Det kan dock vara svårt att minnas mindre kontantutlägg och gåvor, så se till att inkludera så mycket som möjligt i din sammanställning.

En månads överblick är bättre än ingen, och det ger dig ändå en bra start. När du har summerat dina inkomster och utgifter kan du analysera differensen. Om dina inkomster är högre än dina utgifter har du en positiv ekonomisk balans, vilket innebär att du bör ha pengar över varje månad. Om dina utgifter överstiger inkomsterna behöver du ta tag i situationen. Att ta ett lån eller använda kredit kan fungera som en kortsiktig lösning, men det bästa sättet att åtgärda en negativ balans är att minska utgifterna. Lån bör ses som ett tillfälligt verktyg för att ge dig tid och utrymme att justera din ekonomi.

Sammanfattning av artikel

I denna artikel har vi gått igenom de första stegen för att granska och balansera din ekonomi. Vi har tittat på vad inkomster och utgifter kan bestå av i en privat ekonomi, samt hur du kan analysera dessa poster för att få en bättre förståelse. Att skapa balans i sin ekonomi handlar om att få en helhetsbild och sedan vidta de korrigeringar som behövs för att få inkomsterna att överstiga utgifterna.