Tulojen ja menojen tarkkailua

Tulojen ja menojen tarkkailua

Ehdottomasti ensimmäinen asia, mikä sinun pitäisi tehdä, kun taloutesi on mennyt hallitsemattomaksi, on jarruttaa ja ottaa tilanne haltuun. Tässä kerromme askeleista, miten voit ottaa taloutesi haltuun. Ensimmäinen asia, mitä tulee tehdä, on katsoa missä talouden hallinta on mennyt pieleen ja tehdä yleiskatsaus tuloista ja menoista. Kuinka paljon tuloja on, mitkä ovat välttämättömät menot ja mistä menoista voit luopua. Hyödyllisin ja helpoin tapa on käyttää esimerkiksi Exceliä, vaikkakin tämä voi olla hieman tylsää on tämä erittäin hyödyllistä.

Artikkelin sisältö:
•    Tulojen ja menojen tarkkailua
•    Kuinka voit tasapainottaa taloutesi
•    Tarkista tulosi

Tulosi on kaikki tilillesi tulevaa rahaa, ensisijaisesti kuitenkin säännölliset tulosi. Muita tuloja voi olla esimerkiksi sivutyön palkka, apurahoja, sijoitetun pääoman korkoa, KELA:n tuet. Tulojen kohdalla on tärkeää, että on realistinen kuva, mitkä omat säännölliset sekä muut sivutulot todellisuudessa ovat.

Tarkista menot

Tässä on hyvä kohta selvittää, paljonko tuloista menee ja minne. Hyvän kuvan saat menoistasi pääkäytössä olevalta pankkitililtäsi. Nykyään käytämme pääsääntöisesti maksuvälineenä laskuille verkkopankkia sekä arjen ostoksille pankkikorttia, saat hyvän yleisnäkymän menoistasi omalta pankistasi selkeällä tiliotteella. Tässä kohtaa on hyvä huomioita tarpeelliset menot ja tarpeettomat menot. Mistä voit vähentää menoja ja kuluja? Mistä menoista voit luopua?

Laske tulot ja menot yhteen

Paras tapa kartoittaa tulot ja menot on mennä kokonainen kalenteri vuosi taaksepäin ja katsoa, mitkä olivat tulot ja mitkä olivat menot. Oliko saldo plussalla tai miinuksella vuoden lopussa, jäikö tulostaisi säästöön? Kun olet tehnyt yhteenvedon tuloista ja menoista, voit nähdä kuinka suuri ero on tulojen ja menojen välillä ollut. Jos tulosi ovat yleensä menojasi suuremmat ja talouden saldo on yleisesti ollut positiivinen, rahaa pitäisi joka kuukausi jäädä yli. Jos menot ovat olleet suuremmat kuin tulot, on saldo ollut negatiivinen ja tämä tulisi korjata sinulle sopivalla tavalla. Luotolla tai lainalla voi tasapainottaa omaa taloutta, mutta tämä pitää tehdä siten, että se on pitkäaikaisesti kestävä ratkaisu. Jos saat taloutesi tasapainoon luotolla tai lainalla, tällöin tulee pitää menot kurissa tulojen rajoitteissa.

Yhteenveto

Tässä kävimme läpi tuloja ja menoja ja vähän sitä, kuinka voit tasapainottaa taloutesi. Mitä tulee tuloihin ja menoihin on siis tärkeää olla realistinen ja kartoittaa mitkä menot ovat tärkeitä ja mitä menoja voit tuloillasi ylläpitää.