syita_lainana_ottamiseen

Anledningar till att ta ett lån

Vad är egentligen ett lån? Frågan kan tyckas onödig; du får disponera någon annans pengar under en överenskommen tid. Detta mot att du betalar tillbaka dem tillsammans med en viss avgift för att du fått låna dem. Svårare än så är det ju egentligen inte, men vad vi i denna text vill visa är att lånet är ett hjälpmedel för att underlätta din vardag. Den mest grundläggande principen är att du får kapital snabbare än att spara ihop till det. För att renovera en bostad och även köpa en ny bil är lånet i de flesta fall en direkt förutsättning för att man ska klara av det. Men det finns faktiskt andra skäl till att ta ett lån än att man bara behöver mer pengar. Låt oss titta på några av de funktioner ett lån kan ha när det används på rätt sätt.

Artikkelin sisältö: 
•    Vad ett lån är
•    Lån för att minska sina utgifter
•    Lån för att skaffa sig köputrymme

Många människor sitter på flera olika lån, inte sällan hos olika aktörer. Dessa lån har varierande storlek, villkor, löptider och räntor. Det här skapar både en onödigt hög merkostnad i form av avi- och/eller hanteringsavgifter samt även en möjlig riskfaktor i det att det är lätt att missa avier och inbetalningar. Genom att minska antalet lån blir det lättare att ha en överblick över sin låne- och utgiftssituation. Med ett enskilt lån löser man i så fall andra lån.

Lån för att minska sina utgifter

Det här anknyter direkt till punkten innan; samlar man ihop lånen till ett minskar man ofta utgifterna, men det kan också löna sig att ta ett lån för att betala av ett annat lån, om man räknar ut att det nya lånet har en mindre totalkostnad än det andra tack vare räntor och/eller avgifter.

Lån för att skaffa sig köputrymme

Det här är vad de flesta tänker på när man pratar lån. Att få tag i pengar helt enkelt. I sak handlar så klart alla ovanstående punkter om detta i någon utsträckning, men nu syftar vi mer på att få tag i ett kapital som inte ska gå till att reglera ett annat lån. Du behöver en summa pengar för att åtgärda något, förutsett eller oförutsett. Det kan handla om att reparera en tvättmaskin eller en bil, att köpa en ny bil eller ett hus, eller att åka på en resa. Här blir summan det primära, men det ska alltid ställas i relation till kostnaden och villkoren. . Fundera på vad det faktiskt kommer att kosta dig att få loss de där pengarna, och hur din återbetalningsförmåga realistiskt kommer att se ut. Det lönar sig att jämföra olika typer av lån och verkligen se över sin egna situation.

Sammanfattning

Ska vi peka på en sak vi vill att du tar med dig från denna text är det att tänka efter vad syftet med ditt lån är. Ett lån kan underlätta på många sätt, men det bästa är att du noga tänker efter, vad ska du använda lånet till? Vilket verktyg är ditt lån?