Taloustieto

Talouden jakaminen

Kirjoittanut SaveLend | Jun 22, 2023 10:11:10 AM

Monille suomalaisille henkilökohtainen talous on perheasia. Tulot eivät koske vain sinua ja yhteisestä taloudesta voi olla etuja että haittoja. Yhteisestä taloudesta puhuessa tulee ensimmäisenä mieleen avo- tai aviopuolison kanssa jaettu talous, mutta perheen lapset ovat osa yhteistä taloutta vaikka hellä ei ole varsinaisesti tuloja.Yhteisessä taloudessa voi olla myös vanhempi tai sukulainen tai yhdessä asuvat ystävät. Tässä yritämme tarkastella lähemmin molempia tilanteita, jotka koskevat monien suomalaisten yhteistä taloutta, kuten arkea lasten kanssa sekä mahdollisia erikoistapauksia.

Artikkelin sisältö:
•    Mitä se tarkoittaa yhteistaloudessa ja jaettu talous
•    Perheen talous
•    Tärkeää olla yhteinen taloudellinen suunta
•    Jaettu talous

Kun yhdessä taloudessa on kaksi henkilöä joilla on tuloja ja yhteisiä menoja kutsutaan tätä yhteistaloudeksi. Vaihtoehtoisesti tätä voidaan myös kutsua ‘’jaetuksi taloudeksi’’ mikä voi kuulostaa omituiselta aluksi. Kyse ei ole rahoituksen jakamisesta, vaan jakautumisesta. Jaettu talous voi näyttää hieman erilaiselta kaikille; yksinkertaisin esimerkki: ei ehkä aina paras on: että kaikki tulot ja kulut ovat täysin yhteisiä, riippumatta siitä, kuka ansaitsi mitä ja paljonko yhteisiä menoja maksetaan molempien tuloista. Toinen vaihtoehto on jakaa kaikki tasan. Jaat kaikki laskut ja kiinteät kulut suoraan ja maksat, ja sitten jokainen pitää oman osuutensa siitä, mitä jää yli. Kolmas vaihtoehto on samanlainen kuin edellinen, mutta kulut sovitetaan tulojen mukaan ja jokainen maksaa siten kykyjensä mukaan. On tietysti monia erilaisiamuunnelmia siitä, miltä tämän voisi näyttää, mutta suurin osa on samanlaisiakuin jokin yllä olevista menetelmistä vaihtelevissa määrin. Jaetun talouden etuna on se, että voit saada sitä mitä yritystaloudessa kutsutaan mittakaavaeduiksi. Suurempien määrien ostaminen tai sitoutuminen johonkin pidemmäksi ajaksi mikä voi olla houkuttelevampaa tehdä, kun tietää kenelle haluat sitoutua. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että saat halvemman hinnan ostoksestasi. Toinen myönteinen puoli on puhtaasti emotionaalinen, että sinulla on yhteinen vastuu, joka luo siteen. Se voi myös olla yksi haitoista; yhteiset raha-asiat voivat aiheuttaa jännitteitä yhteistaloudessa tai esimerkiksi parisuhteessa.

Yhteinen talous

Kun yhteistaloudessa on kaksi tai useampia, on tärkeää, että ne, jotka vaikuttavat talouteen aktiivisesti tulojen ja menojen muodossa yrittävät ja ovat samoilla linjoilla talousasioissa. Kaikki mistä täällä kerromme, on sinulle, joka haluat hallita omaa talouttasi, mutta tämä on myös sinulle joka jaat taloutta jonkun muun kanssa. Budjetti ja toimenpiteet talouden hallintaan on tehtävä yhdessä ja on tärkeää, että kaikki ymmärtävät ja toimivat joukkueena. On tärkeää, että sinulla on yhteinen kuva prioriteeteista ja ehdoista, jotta ei synny kiistoja siitä, mihin rahat käytetään tai kuka oli vastuussa ja mistä. Tämä pätee myös kulujen pitämiseen kurissa riippumatta siitä, oletko päättänyt yhdistää pankkitilisi vai et. Monia tuotteita ei välttämättä tarvitse ostaa useammin kuin kerran. Sanomalehtien tilaukset, vuokrat ja erilaiset kuukausitilaukset alenevat per henkilö, jos muutat yhteen. Jos julkisen liikenteen liput eivät ole henkilökohtaisia, kannattaa ehkä tarkistaa, tarvitsetko todella kaksi vai voitko jakaa yhden? Esimerkiksi Netflixin tai Spotifyn perhetilaus voi varmasti olla edullisempi kuin useat yksittäiset tilaukset.

Lapset taloudessa

Ajatellaan, että olisi rumaa ajatella lasten saamisessa tai lasten kasvatuksessa talouteen liittyviä asioita sekä mahdollisia lisä-kustannuksia. Tämä voi johtua siitä, että se sekoitetaan siihen tosiasiaan, että lasten arvoa voitaisiin mitata rahassa, vaikka näin asia ei ole.On vain tärkeää muistaa, että vanhempana oleminen maksaa. Monet kulut voivat koostua vaipoista, lastenhoito tai esimerkiksi harrastuksista. Vaikka saisit vanhempaintukea, lapsilisää tai elatusapua on lasten kokonaiskustannukset taloudessa tärkeää ottaa huomioon. Lasten vanhetessa tulee muut seikat esille, kuten kesätyöt tai koulun jälkeen työskentelevien lasten kanssa tai kotiin jäävien korkeakoulussa opiskelevien lasten kanssa on hyvä tehdä suunnitelma, kuinka he ovat osa taloutta. Tässä on suuria eroja siinä, maksatko ruuasta ja/tai majoituksesta. Kesä-/lisätöihin tai lasten kotiin jäämiseen peruskoulun jälkeen ei ole selkeitä sääntöjä. Siksi on erityisen tärkeää, että olet alusta alkaen samaa mieltä siitä mitä kotitaloudessa tapahtuu.

Yhteenveto 

Riippumatta siitä miten päätät huolehtia taloudestasi on tärkeää muistaa, että tavalla tai toisella olet aina itse vastuussa omasta taloudestasi. Mieti mitkä menetelmät sopivat parhaiten sinulle tai sinulle ja taloudessasi asuville. Muista aina hyödyntää yhteystaloudessa asumisen etuja, kuten tiettyjen palveluiden (julkinen liikenne, kuukausitilaukset jne.) jakaminen. Ja muista tehdä aina yhteistyötä yhteisessä taloudessa asuvien kanssa.