ostovoima

Köpkraft och hur du ökar den

Ibland kan det kännas omöjligt att reparera sin ekonomi, att problemen hopat sig så mycket att det helt enkelt blir för tungt att vända skeppet. Ett vanligt misstag man gör är att sikta på för stora förändringar. Dina inkomster går inte att öka markant över en dag, och någon timmes räknande gör inte att skulder och lån försvinner. Det innebär dock inte på något sätt att det är omöjligt att skapa en förändring – mycket handlar bara om att börja i rätt ände och att ha realistiska förväntningar på vad som ska åstadkommas. Istället för att leta efter någon enskild universallösning som ska vända hela din ekonomi på ett ögonblick brukar en mycket bättre och mer fungerande metod vara att göra många små förändringar, med främsta syftet, att minska utgifter och att i viss mån också få in lite pengar. Vi ger här exempel på några av flera tillvägagångsätt som finns för att få in pengar och minska utgifter.

För att förklara lite mer om vad vi faktiskt vill gå igenom i denna artikel behöver vi förtydliga det första begreppet vi här använder. Köpkraft är ett mått på möjligheten att köpa varor och tjänster. Köpkraften är beroende av storleken på disponibla inkomsten.

Artikelns innehåll:
•    Hur man håller ned kostnader
•    Introduktion av gratisnöjen på nätet

Sälj saker du inte använder och köp inte sånt du inte behöver

Minst lika viktigt som att tjäna pengar, är att inte göra av med det du tjänat på saker du egentligen inte behöver. Nästan alla människor sitter på saker man faktiskt inte använder, och som dessutom har ett värde. Det behöver inte handla om några stora summor för att det ska göra skillnad. Gå igenom bostaden och kolla vad du har som du kan bli av med. Fundera över vad som går att sälja på Blocket eller Tradera. Eller varför inte hyra ett bord på den lokala loppisen?

Spartips 1: Hemlagat och storkok

De flesta som faktiskt provat kan nog vittna om att ett av de absolut enklaste , snabbaste och mest effektiva sätten att göra en skillnad i vardagsekonomin är att laga mat. Ju mer du kan laga själv istället för att äta ute eller beställa hämtmat, desto mer sparar du. Det här går också att utveckla; att laga din wok från grunden med färska grönsaker istället för att köpa frysta halvfabrikat blir också billigare, och dessutom godare! Ska du laga ett mål mat (eller en måltid för hushållet), passa på att laga mer och ta med till jobb eller ät hemma även följande dag. Det är oftast också billigare att handla större förpackningar, och du sparar tid. 

Spartips 2: Biblioteket

Förvånansvärt få svenskar utnyttjar bibliotekens fulla potential och därmed kan spara på utgifter. Såvida du inte är en riktig boksamlare går det utmärkt att låna litteratur istället för att köpa den. Det gäller oavsett om vi talar om skönlitteratur eller studentlitteratur. På biblioteket finns också både filmer, skivor och tv-spel att låna för den som vill. I stort sett alla svenska bibliotek tillhandahåller även dagstidningar och ljudböcker. 

Spartips 3: Gratisnöjen på nätet

Internet är en guldgruva även för den som inte vill eller kan betala för underhållningen. Sveriges television bjuder på öppet arkiv, och även de andra svenska TV-kanalerna har en hel del produktioner liggande i sina streamingtjänster. Även om du inte betalar för ditt Spotify-abonnemang finns det massor av musik kostnadsfritt om du gör avkall på några funktioner och är beredd att konsumera lite reklam. Även Youtube har mycket att bjuda på utan kostnad.

När vi ändå är inne på punkten abonnemang bör det påpekas att det på både TV- och mobilsidan kan det finnas stora besparingar att göra. Använder du allt du betalar för, och om du gör det, måste du det? Det brukar gå att spara in både på antalet kanaler och surfmängd i dessa fall.


Sammanfattning

Denna artikeln är inriktad på att inspirera. I denna artikeln vill vi visa på några enkla sätt att hålla ned kostnader för att sedan bli mer köpkraftig eller spara pengar.  Vi går igenom några enkla och handfasta tips som kan göra en stor skillnad i privatekonomin..