ostovoima

Ostovoima ja sen kasvattaminen

Joskus voi tuntua mahdottomalta korjata omaa taloutta. Ongelmat ovat kasaantuneet niin paljon, että laivan kääntäminen käy yksinkertaisesti liian raskaaksi. Yleisin virhe on pyrkiä liian suuriin muutoksiin kerralla. Tulot eivät voi kasvaa merkittävästi hetkessä eivätkä muutaman tunnin laskelmat välttämättä ratkaise asiaa tai poista velkoja ja lainoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suuren muutoksen luominen olisi mahdollista. Paljon on vain siitä kiinni, että aloitetaan oikeasta päästä ja pitää odotukset sekä tavoitteet realistisina. Sen sijaan, että etsit yhtä universaalia ratkaisua mikä muuttaa hetkessä taloudellisen tilanteesi on parempi keksiä toimivampi ja pitkäaikaisempi tapa muuttaa taloutesi suunta. Toimiva tapa muuttaa taloutesi suunta on tehdä monia pieniä muutoksia, joiden päätarkoitus on vähentää arjen kustannuksia ja kuluja ja luoda näin lisätuloja omaan talouteen pienillä muutoksilla. Mitä ostovoima tarkoittaa? Ostovoima mittaa kykyä ostaa tavaroita ja palveluita ja ostovoima riippuu käytettävissä olevan tulon määrästä. 

Artikkelin sisältö:
•    Kuinka lisätä tuloja
•    Kuinka pitää kustannukset kurissa

Myy tavaroita, joita et käytä, äläkä osta tavaroita, joita et tarvitse

Vähintään yhtä tärkeää kuin rahan ansaitseminen on olla hukkaamatta ansaitsemaasi asioihin ja tavaroihin, joita et oikeasti tarvitse. Melkein kaikilla on kotona tavaroita, joita he eivät itse enää käytä ja näillä on myös arvoa. Kotona käyttämättömien tavaroiden arvo ei tarvitse olla suuria summia, mutta myymällä tarpeettomat tavarat paikallisella kirpputorilla tai esim. Tori.fi:ssä tai Facebook-kirpputoreilla voi luoda pientä tasapainoa arjen talouteen.

Säästövinkki 1: Kotiruoka

Monet, jotka tekevät ruoan pääsääntöisesti kotona voivat luultavasti todistaa, että yksi ehdottoman helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista muuttaa jokapäiväistä taloutta on kotiruoka. Mitä enemmän voit kokata itse sen sijaan, että syöt ulkona tai tilaat noutoruokaa, sitä enemmän säästät. Jos valmistat aterian (tai aterian perheelle), hyödynnä tilaisuus valmistaa enemmän ja ota se mukaan töihin tai syö kotona myös seuraavana päivänä. Yleensä on myös halvempaa ostaa suurempia paketteja ja säästät näin myös aikaa.

Säästövinkki 2: Kirjasto

Yllättävän harvat suomalaiset käyttävät kirjastojen koko potentiaalia ja voivat näin säästää kuluissa. Jos et ole todellinen kirjojen keräilijä, on hienoa lainata kirjallisuutta ostamisen sijaan. Tämä on riippumatta siitä, onko kyse kaunokirjallisuudesta vai koulukirjoista. Kirjastossa on myös elokuvia ja videopelejä lainattavaksi kaikille halukkaille. Lähes kaikki suomalaiset kirjastot tarjoavat myös päivälehtiä ja äänikirjoja.

Säästövinkki 3: Ilmaista viihdettä verkossa

Internet on kultakaivos myös niille, jotka eivät halua tai voi maksaa viihteestä. Suomen televisio tarjoaa avoimen arkiston ja myös muilla suomalaisilla tv-kanavilla on paljon tuotantoa suoratoistopalveluissaan. Vaikka et maksaisikaan Spotify-tilauksestasi, musiikkia on runsaasti myös ilmaiseksi. Jos esimerkisi olet valmis luopumaan joistakin ominaisuuksista ja olet valmis kuuntelemaan mainoksia. Jopa YouTubella on paljon tarjottavaa ilmaiseksi. Kannattaa aina tarkistaa puhelin- ja nettiliittymät ja mitä ja mistä palveluista maksaa. Käytätkö kaikkea mistä maksat ja jos käytät, ovatko ne tarpeellisia arjessasi?

Yhteenveto

Tämän artikkelin tarkoituksena on inspiroida sinua pitää taloutesi kustannukset kurissa. Kun talouden kustannukset pysyvät kurissa yksinkertaisilla tavoilla voi tämä myös luoda lisätuloja talouteesi ja kasvattaa ostovoimaa. Mieti, mihin itse käytät rahasi ja yritä selvittää, onko olemassa ilmaisia tai halvempia vaihtoehtoja. Muutamalla yksinkertaisella ja käytännöllisellä muutoksella voi olla siis suuri merkitys henkilökohtaisessa taloudessasi.