mitä_on_laina

Mitä on laina?

Olemme miettineet rahoituksen perusteita ja sen toimintaa sekä sitä, mikä vaikuttaa talouteesi. Voimme yhdessä tarkastella lähemmin lainoja ja lainaamista.Saatat ajatella nyt: ‘’Kaikki tietävät mitä laina on?‘’.Yksinkertaisesti ‘’mitä laina on?‘’ ja sen yksinkertaisimmassa merkityksessä olet luultavasti oikeassa. Rahalaina toimii pitkälti samalla tavalla kuin tutulta lainatessa, mutta toimiala on vuosien varrella keksinyt lainoihin yhteisen kielen ja rakenteen. Osa niistä on hyvä tietää, jotta ymmärtää mitä laina on, kun pankit puhuvat siitä virallisemmissa yhteyksissä.

Artikkelin sisältö:
•    Mitä laina on
•    Lainojen ja lainatoiminnan perusteet.
•    Lainoihin liittyvät kulut.
•    Muutamia tärkeitä käsitteitä.
•    Lainan perusteet

Lainoja voidaan tehdä henkilöiden, organisaatioiden, kansakuntien, yhdistysten, yhteisöjen ja monien muiden kanssa. Suurin osa lainoista toimii kuitenkin melko samalla tavalla, ainakin jos niitä säännellään järkevästi ja juridisesti oikein.Laina on pankin myöntämä rahalaina yksityishenkilölle tai esimerkiksi yritykselle.Lainasopimus tehdään Pankin ja lainansaajan välille ja lainasopimus määrittelee lainatun rahasumman eli laina pääoman, korkotason, takaisinmaksupäivän ja maksusuunnitelman.
Henkilön ja pankin välinen lainasopimus voitaisiin selittää seuraavasti:Josefinin täytyy lainata rahaa matkaa varten. Pankki on valmis lainaamaan summan, mutta haluaa lainasumman luovuttamisen yhteydessä pienemmän rahasumman lainan välittäjäksi. Tätä kutsutaan usein lainanhoitoksuksi tai välityspalkkioksi. Pankki sanoo sitten, että jokaisesta vuodesta, jolta Josefin ei ole maksanut koko lainaa, he haluavat korvausta, jonka suuruus riippuu siitä, kuinka paljon lainaa on maksamatta. Tätä maksua kutsutaan koroksi.

Lainan kulut

Kaksi usein esiintyvää sanaa ovat lainan kokonaiskustannukset ja todellinen vuosikorko. Lainan kokonaiskustannukset ovat kokonaissumma, jonka Josefin joutuu maksamaan lainasumman lisäksi, koska pankki on lainannut hänelle rahaa. Todellinen vuosikorko on kaikki lainaan liittyvät kulut, jotka Josefin joutuisi maksamaan pankille vuodessa, laskettuna prosentteina lainan kokonaismäärästä.

Todelliseen vuosikorkoon sisältyy lainan nimelliskorko, lainanhoitomaksu sekä mahdollinen avausmaksu.Todellisessa vuosikorossa otetaan siis huomioon kaikki lainaan liittyvät kustannukset.

Suomessa on jo pitkään ollut vaatimus, että Pankkien tai rahalaitoksien on ilmoitettava lainaehtojen todellinen vuosikorko. lyhyemmän ajanjakson, vuoden, pidemmän ajanjakson tai esimerkiksi Fixuran yksityislainalle, tämä on olennainen toimenpide, jonka avulla voit helposti vertailla eri lainaehtoja.

Lainaa ottaessa kannattaa ottaa huomioon lainan todellinen vuosikorko, sillä tämä antaa hyvän kuvan lainan kokonaiskustannuksista.

Yhteenveto lainoista

Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi lainan perusteet. Olemme myös käyneet läpi erilaisten lainatoimintojen perusteet. Esimerkiksi erilaiset lainan yhteydessä mahdollisesti syntyneet kulut. Olemme myös tutustuneet lainasopimuksen perusteisiin. Tässä on siis ollut ajattelemisen aihetta ja muistutus siitä, mitä voisi olla hyvä miettiä mahdollisen lainan nostamisen yhteydessä.