iStock-1203763961_web-1

Mikä vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteen?

Olemme aikaisemmissa artikkeleissa kertoneet rahoituksen perusteista, ja talouden jakamisestä ja kuinka esimerkiksi talouden jakaminen yhteistaloudessa voi vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteen. Tässä tarkastelemme kuitenkin lähemmin muita asioita, mitkä voi myös vaikuttaa positiivisesti talouteesi. Henkilökohtaisessa taloudessa ei tule vain miettiä tuloja ja menoja vaan omaan talouteen voi olla monia eri vaikuttavia tekijöitä. Asiat, mitkä voivat vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi on esimerkiksi työllisyys, korkojen nousut, eri kustannuksien nousu, kuten energiankustannukset. 

Artikkelin sisältö:
•    Tarjonta ja kysyntä
•    Arjen kulut
•    Elämäntavat

Moni ei ajattele ehkä oman talouden kannalta millainen kalenterivuosi on edessä ja miten tämä voi vaikuttaa lompakkoosi. Vuoden aikana on paljon tapahtumia, mihin liittyy paljon erilaisia kuluja, kuten syntymäpäivät, valmistujaiset, häät, lomat ja pyhät kuten joulu, pääsiäinen tai juhannus. Joidenkin näiden tapahtumien kohdalla vuoden aikana tulee ostettua lahjoja tai vaatteita tapahtumia varten. Joskus harrastuksia varten tulee myös päivittää esimerkiksi vaatetusta tai välineitä ja näistä myös aiheutuu joskus odottamattomia kuluja. Vuodenajat myös vaikuttavat talouteen, esimerkiksi joidenkin kohdalla saattaa lämmönkulutus nousta, mikä voi vaikuttaa huomattavasti sähkö- ja energialaskuihin.

Tarjonta ja kysyntä

On hyvä ottaa huomioon myös, että moni asia mitä kulutamme, on kausiluonteista. Lähes kaikki mitä kulutamme, on kausiluonteista kuten tietyt ruoat maksavat vähemmän eri vuodenaikoina. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kyse on kysynnästä ja tarjonnasta. Jos monet haluavat ostaa saman asian tiettyyn aikaan, hinta nousee ja sama pätee myös silloin, kun on vaikeampi saada tiettyä tavaraa. Esimerkiksi kun ensimmäiset uudet perunat saapuvat ruokakauppoihin on hinta hieman korkeampi, mutta sitten kun sato alkaa olla runsasta on uusien perunoiden hinta alhaisempi.

Jokapäiväiset arkikulut

Asunto on yksi asioista, mikä vaikuttaa eniten omaan talouteen. Pääkulujen, kuten vuokran, mahdollisten huomautuskulujen ja asuntolainojen lisäksi on otettava huomioon muitakin asioita. Kuten aikaisemmin mainitsimme lämmitys- ja sähkökustannuksista, tulee ottaa huomioon myös mahdolliset korjaus, saneeraus- ja muut ylläpitokustannukset. Nämä kulut voivat vaihdella paljon, mutta tämä on etenkin omakotitalossa asuvalle vahingon sattuessa merkittävä kulu.Jos sinulla on auto, arkikuluihin esimerkiksi asunnon yhteydessä on hyvä ottaa huomioon mahdolliset parkkikulut, jos taloyhtiöllä ei ole omaa parkkialuetta. Joudutko tällöin maksaa vuokrapaikasta tai esimerkiksi maksaa pysäköintimaksuja.

Elämäntavat

Myös elämäntapasi vaikuttaa arjen kustannuksiisi. Tämä voi tuntua itsestään selvältä, kuten ajattelee matkailutottumuksia tai ostoksia omaa kotia varten, kuten erilaisia elektroniikka-laitteita tai huonekaluja. Tai millaisia kuukausittaisia vaateostoksia tai hyvinvointi- ja kulttuuri tottumuksia sinulla on.Omaa kuluttajakäyttäytymistä ajatellessa miettiä, mikä on sinulle tärkeää ja mitä näistä esimerkiksi voit itse tehdä. Voitko esimerkiksi vaihtaa auton renkaat itse, ostaa elektroniikkaa tai huonekaluja käytettynä tai ruokailla enemmän kotona? Ei siis ole yhtä ainoaa tapaa tehdä muutoksia tai säästöjä arkeen, mutta pienillä muutoksilla voit säästää paljonkin rahaa vuodessa.

Yhteenveto

Kaikki tietävät, että tulojen ja menojen tasapainossa pitäminen on oman talouden perusta. Varsinkin, jos olet lukenut muita artikkeleitamme, huomaat, että paljon on kyse siitä, että tiedät mihin käytät rahasi. Mutta tässä haluamme vielä kertoa, että korkojen nousun tai energiakustannuksien nousun lisäksi elämässä tapahtuu paljon odottamatonta ja odotettua mihin on hyvä aina olla varautunut.Kun tiedät mitkä ovat taloutesi merkittävät tekijät, on helpompi työstää arjessa parannuksia omaan talouteesi haasteista huolimatta. Pienillä muutoksilla luot itsellesi parempaa taloudellista tulevaisuutta sekä lisäät omia taloudellisia mahdollisuuksiasi.